دلار آمریکا و شاخص دلار چیست؟ انواع دلار
دلار آمریکا (به انگلیسی: United States dollar) با خلاصه USD یکای پول رسمی ایالات متحده آمریکا است. کنگره ایالات متحده آمریکا در ۶ ژوئیه ۱۷۸۵ (که در آن زمان، تنها یک مجلس بود) به اتفاق آرا دلار را یکای پول آن کشور قرار داد.
اگرچه دلار آمریکا بسیار رایج است، ولی تنها ارزی نیست که مقبولیت گسترده دارد. دلار و یورو حاشیهی آفریقای جنوبی، استرالیا و نیوزیلند نیز در خارج از این کشورها مورد پذیرش هستند.
دلار آمریکا رایجترین ارز جهان است، و بسیاری از کشورها از این ارز بهعنوان جایگزین مقبول ارز خودشان استفاده میکنند. ولی برخی از کشورها این ارز را به عنوان واحد پول خودشان برگزیدند. آنها هیچ کنترلی بر این ارز ندارند، تنها صندوق ذخیرهی فدرال در واشنگتن است که سیاستهای پولی را وضع میکند.
تاریخچه دلار آمریکا
تا اواخر جنگ جهانی دوم، پوند انگلیس یکی از رایجترین ارزهای جهان بود و در تراکنشهای کسب و کار بینالمللی مورد استفاده قرار میگرفت. بااینحال، این جنگ، اقتصاد بریتانیا و دامنهی امپراطوری بریتانیا را تضعیف کرد. بهخاطر ثبات و این واقعیت که پشتوانهی ذخایر طلا دارد، دلار به یک گزینهی محبوب برای کشورها تبدیل شد تا نرخ تسعیر شان را با آن گره بزنند.
همانطور که میدانید ارزش تسعیر خارجی، ارزش قابل توجهی بر پایداری سیاسی و اقتصادی دارد. از آنجاییکه آمریکا سبقهی طولانی در این دو حوزه دارد، وقتی استاندارد طلا را دهه ۱۹۷۰ کنار گذاشت هیچ تغییری در این تخصیص ایجاد نشد. دلار امریکا هرگز دچار ارزشزدایی نشده است.
فاکتور بعدی در زمینهی استفاده گسترده از دلار عبارت است از پذیرش این ارز. ارز بسیاری از کشورهای ثروتمند، از جمله روسیه و چین، در مقیاس جهانی مقبول نیستند و به همین دلیل نمیتوان از آنها استفاده کرد. این مسئله دربارهی کشورهای ثروتمند نفتی خاورمیانه نیز صادق است. برآورد شده است نزدیک به ۸۰٪ از تمام تراکنشهای آسیا به دلار صورت میگیرد.
پیش از استقلال ایالات متحده یعنی در ۴ ژوئیه ۱۷۷۶، پول انگلستان (لیره) در ۱۳ مهاجر نشین انگلیسی آمریکای شمالی رایج بود. در جریان انقلاب، آمریکاییان سکه نقرهای اسپانیا به نام «دلار» را که در مکزیک رایج بود وسیله داد و ستد قرار داده دادند و به همین دلیل نام پول ملی خود را «دلار» گذاشتند. سکه دلار نقرهای از قرن چهاردهم بیش از سه قرن به نام «تالر، دالر، تلار و دلار» در اروپا رایج بود که اسپانیاییها آن را حفظ کردند و به مستعمرات خود در قاره آمریکا منتقل ساختند. که دلار آمریکا نام گرفت
علامت $ برای دلار آمریکا و بسیاری از کشورهای دیگر استفاده میشود. در قرن ۱۸ میلادی ps برای پزو استفاده میشد و به مرور دو حرف s و p به هم چسبیده شده و علامت $ را تشکیل دادند. اس با خط عمودی $ که علامت بینالمللی دلار است نیز از اسپانیاییها اقتباس شده که پول خود را با علامت P (پی) مشخص میکردند و این “P” در آمریکای شمالی به تدریج و در جریان نوشتن به شکل $ درآمد.
کشورهایی که دلار یکای پول آنها است
استرالیا = دلار استرالیا
آنتیگوا و باربودا = دلار کارائیب شرقی
اکوادور = دلار آمریکا
ایالات متحده آمریکا = دلار آمریکا
باربادوس = دلار باربادوس
برمودا = دلار برمودا
بلیز = دلار بلیز
پورتوریکو = دلار آمریکا
ترینیداد و توباگو = دلار ترینیداد و توباگو
تیمور شرقی = دلار آمریکا
جامائیکا = دلار جامائیکا
دومینیکا = دلار کارائیب شرقی
نیوزیلند = دلار زلاندنو
زیمبابوه = دلار زیمبابوه
سنت کیتس و نویس = دلار کارائیب شرقی
سنت لوسیا = دلار کارائیب شرقی
سنت وینسنت و گرنادینها = دلار کارائیب شرقی
سنگاپور = دلار سنگاپور
فیجی = دلار فیجی
کانادا = دلار کانادا
کیریباتی = دلار استرالیا
گرنادا = دلار کارائیب شرقی
گویان = دلار گویان
لیبریا = دلار لیبریا
نامیبیا = دلار نامیبیا
هنگ کنگ = دلار هنگ کنگ
شاخص دلار آمریکا (Dollar index) چیست؟
شاخص دلار و یا US Dollar index / Dollar index به معنی نسبت دلار امریکا به ارز دیگر کشورها میباشد. شاخص دلار آمریکا (USDX) ارزش دلار آمریکا را در مقایسه با یک سبد متشکل از ۶ ارز بین المللی دیگر نشان میدهد. این شاخص در سال ۱۹۷۳ عنوان شد.این شاخص با ارزشی برابر با ۱۰۰ واحد و در بازار قراردادهای فیوچر آمریکا معامله می شد. شاخص دلار نشان دهنده یک میانگین وزنی هندسی از مقایسه دلار با ۶ ارز زیر میباشد :
(Euro (EUR) ،Japanese yen (JPY) ،British pound (GBP) ،Canadian dollar (CAD) ،Swedish crown (SEK) ،Swiss franc (CHF
انواع دلار در بازار ایران – دلار آمریکا
دلار تهران: دلاری است که در تهران معامله می شود. دوباره خود این دلار تهران به چند زیر شاخه سبزه میدان، افشار و منوچهری تقسیم میشود یعنی ممکن است قیمت دلاری که در سبزه میدان معامله میشود با دلاری که در چهارراه استانبول خرید و فروش میشود متفاوت باشد. این وسط بعضی شایعات هم روی قیمت دلار در نقاط مختلف تاثیر میگذارد. مثلا اینکه میگویند احتمال وجود دلار تقلبی در اسکناس های با تاریخ قدیمی بیشتر است بنابراین باید ارزان تر باشند یا دلارهای جدید خط آبی گرانتر است، معمولا هم این شایعات بیاساس هستند و صرفا شامورتی بازی سفته باز هاست برای سود بیشتر.
دلار مشهد: مفهوم این دلار هم که مشخص است، دلاری است که در مشهد معامله میشود اما سوال اینجاست چرا باید دلار مشهد ارزانتر از دلار تهران باشد؟ در شرایط خاص اقتصادی مثل الان که نوسانات ارز زیاد می شود و تقاضا هم برای دلار نقدی بالا می رود، بعد جغرافیایی اهمیت پیدا میکند، یعنی خود مسئله حمل ارز از محل عرضه اولیه تا مقصد روی قیمت آن اثر میگذارد. به طور معمول در نقاط مرزی که مبادلات مالی بیشتر نقدی است و بانکی نیست، ارز پایین تر از نواحی مرکزی قیمت میخورد. به همین دلیل مثلا می بینید قیمت دلار مشهد ارزانتر از تهران گزارش میشود. حالا باز مسائل دیگری هم به این تفاوت قیمت دامن میزند. مثلا همین که خرید و فروش ارز قاچاق اعلام شد. وقتی ریسک حمل دلار بالا رفت روی قیمت در نقاط مختلف هم اثر گذاشت.
دلار سلیمانیه: اصل ماهیت تفاوت قیمت دلار سلیمانیه با نقاط دیگر به همان موضوعی برمیگردد که در مورد قیمت دلار مشهد گفتیم. با این تفاوت که اینجا پای بعضی قاچاقچیان هم در میان است که هم در بازار ارز ایران و هم عراق و حتی ترکیه نقش دارند. دلار سلیمانیه معمولا ارزانتر از دلار مشهد و تهران است. حالا چرا قبلا از این مشکلات نداشتیم ؟ چون میزان ارز نقدی موجود در بازار و صرافی ها کفاف تقاضای موجود را می داد.
دلار هرات: فلسفه پیدایش اصطلاح دلار هرات مثل همان دلار سلیمانیه است، قیمت دلار هرات معمولا ارزانتر از دلار سلیمانیه است، یعنی ترتیب قیمت دلارها از نظر منطقه جغرافیایی به ترتیب بیشترین به کمترین اینطوری شد: تهران، مشهد،سلیمانیه و هرات.
حواله دلار: صرافی هایی که حساب ارزی در خارج از کشور دارند برای متقاضیان دلار حواله می کنند، حالا نکته اینجاست که چون در دلار حواله پای اسکناس وسط نیست، قیمت آن به میزان اندکی ارزانتر از وقتی میافتد که می خواهید دلار به صورت نقدی بخرید.
دلار فردایی: تکلیف این دلار هم مشخص است دیگر. یعنی دلاری است که امروز معامله میشود برای تحویل فردا. این شیوه هم مختص بازار غیر رسمی است و تابع نوسانات و رویدادهای مختلف. یعنی لزوما نمی توان گفت دلار فردایی ارزانتر است یا گرانتر، ممکن است بر اساس پیش بینی های فعالان بازار غیر رسمی قیمت آن بالا و پایین شود.
دلار نیمایی: دلار نیمایی وقتی متولد شد که دولت، قبل از رونمایی همین بسته ارز اخیر مقرر کرده بود، صادرکنندگان با قیمت ۴۲۰۰ تومان دلارهایشان را به وارد کنندگان بفروشند. نیما در حقیقت نام سامانه ای است که این معاملات در بستر آن انجام میشد. تجربه موفقی هم البته از آب در نیامد و در بسته جدید ارزی گفتند قیمت دلار نیمایی می تواند با توافق بین خود صادر کنندگان و واردکنندگان تعیین شود. ارز حاصل از فروش پتروشیمی ها در تعیین قیمت این نوع ارز اثر بسزایی دارد. در حال حاضر قیمت دلار نیمایی جایی بین دلار آزاد و دلار دولتی شناور است.
ارز دولتی: اینجا منظور از ارز دولتی دلار ۴۲۰۰ تومانی است، اخیرا دولت ۲۵ ردیف کالای اساسی را از جمله گوشته روغن، چای و … را فهرست کرد و گفت به این کالاها ما ارز ۴۲۰۰ تومانی می دهیم. الان بحث داغ محافل اقتصادی این است که دولت باید به عملکرد دریافت کنندگان این نوع ارز نظارت دقیقی داشته باشد تا مفاسد اقتصادی مثل آنچه قبل تر در مورد کالاهایی مثل گوشی موبایل دیدیم رخ ندهد.
ارز دارویی: این گزینه را وارد این فهرست کردیم چون بعضی تصور می کنند دلاری که به واردات دارو می دهند تکان نخورده در صورتی که دارو یکی از اقلام ۲۵ گانه ای است که ارز ۴۲۰۰ تومانی می گیرد و دیگر خبری از ارز ۳۷۰۰ تومانی نیست.
دلار حج: امسال برای حجاج ارز ۳۹۰۰ تومان تخصیص داده شد. این البته ارزی است که برای پرداخت هزینه سفر آنها داده شد. به عنوان ارز همراه به هر نفر از زائران ۲۰۰ دلار ارز مسافرتی داده شد. تا قبل از این بسته جدید ارزی هم ارز مسافرتی ۴۲۰۰ تومان بود.
دلار شرکتهای هواپیمایی: قیمت بلیت هواپیما در چند روز اخیر به طور ناگهانی گران شده چون قبلا ایرلاین هالرز ۴۲۰۰ تومانی می گرفتند اما حالا باید با ارز آزاد کار کنند. یعنی خود به خود باید بلیت هواپیما پیش از دو برابر گران شود. با این حال مذاکراتی انجام شده که ایرلاین ها هم بتوانند ارز نیمایی بگیرند. اگر این امر محقق شود قیمت ها حداکثر ۵۰ درصد قیمت قبل باید گران شود.
دلار سنا: سنا در حقیقت یک سایت است که بانک مرکزی راه اندازی کرده برای اعلام متوسط قیمت دلار در صرافی ها. این سایت به صورت آنلاین میانگین قیمت دلار در بازار آزاد را در ساعات مختلف ثبت می کند حالا سوال اینجاست چرا قیمتی که در این سایت می بینیم با آنچه در بازار آزاد سراغ داریم متفاوت است؟ همین دیروز مثلا در سامانه استا قیمت دلار بین ۸ تا ۹ هزار تومان ثبت شده بود اما در بازار آزاد دلار را بالای ۱۰ هزار تومان می فروختند. میثم رادپور کارشناس بازار سرمایه در این مورد به
- هفت صبح توضيح داد: صرافی ها برای ثبت قیمت های واقعی در سامانه سنا ملاحظاتی دارند. ضمن اینکه کلا متمرکز کردن نرخ در یک بازار غیرمتمرکز اقدام دشواری است. در کشورهای دیگر قیمت ها در بازار آزاد را هم با استناد به بورس ارز مشخص می کنند.
دلار مسافرتی: در بخشنامه جدید بانک مرکزی قرار بود که ارز مسافرتی یک درصد بالاتر از ارز ثانویه یا همان نیمایی قیمت بخورد اما حالا چون صرافی ها (صرافی چیست؟) می گویند ارز ثانویه در دسترس نیست عملا قیمت دلار مسافرتی معادل همان ارز آزاد می افتد.
چگونه دلار تقلبی را تشخیص دهیم؟ دلار آمریکا
روشهای کاربردی و سریع تشخیص اصل بودن دلار آمریکا که معمولا استفاده میشوند عبارتند از:
- جنس اسکناس: راحتترین راه برای تشخیص اصل بودن اسکناس دلار لمس آن هست، چون از نوعی کتان ویژه ساخته شده که در بازار به صورت تجاری فروخته نمیشود. به همین دلیل اگر مدتی با این اسکناسها سر و کار داشته باشید در عمل به راحتی با لمس کردن آن متوجه کاغذی بودن اسکناس جعلی و کتانی بودن اسکناس اصل خواهید شد.
- وضوح بالا: گوشههای اعداد و شکلها دارای نوک تیزی هایی است که در اسکناسهای تقلبی این تیزیها به شکل گرد چاپ میشوند و به عبارتی شکلها دارای وضوح و دقت کافی نیستند. دلیل آن هم پایین بودن کیفیت پرینترها یا دیگر روشهای معمولی چاپ اسکناس تقلبی است که قابلیت چاپ این تیزیها را با وضوح و جزئیات بالا ندارند.
- تکراری نبودن شماره سریال ها: این روش به ویژه برای کنترل اسکناس با تعداد بالا خیلی سریع عمل میکند، چون با بر زدن سریع اسکناسها میشود شماره سریالها را کنترل کرد که به شکل خیلی تابلو همه از یک نوع نباشند! (چون چاپ اسکناسهای تقلبی با شماره سریالهای مختلف کار سختی است و به همین دلیل معمولا آنها را بین اسکناسهای دیگر پخش میکنند.) اگر دسته اسکناس کاملا نو باشد شماره سریالها از ۰۰ تا ۹۹ خواهند بود و اگر هم خیلی نو نباشند که به صورت تصادفی خواهند بود.
- براق بودن یکی از عددها: در هر چهار گوشه اسکناس دلار، عدد اسکناس نوشته شده (۱۰۰، ۵۰، ۲۰ و غیر) که یکی از آنها حالت طلاکوب و براق دارد و در مقابل نور برق میزند.
روشهای زیر برای کنترل موردی میتوانند استفاده شوند و خیلی برای تعداد بالا استفاده نمیشوند:
- برجسته بودن برخی نوشته ها: برخی از نوشتههای اسکناسهای ۱۰۰ دلاری برجسته هستند. برای نمونه اگر در اسکناس ۱۰۰ دلاری با دست روی عبارت United States of America بکشید میبینید که برجسته است.
- تصویر نامرئی: در قسمت سفید رتگ اسکناس مثل اسکناسهای خودمان تصویر رییس جمهور موردنظر وجود دارد که با گرفتن در نور دیدهی شود.
- نوار امنیتی: مشابه اسکناسهای ریال، اگر اسکناس دلار را مقابل نور بگیرید یک نوار امنیتی درون اسکناس مشاهده میشود.